Varis Tedavisi

Bu yazımda toplumda sıklıkla görülen varis hastalığının tedavi yöntemlerini detaylı olarak ele alacağım. Tedavileri ele almadan önce her boyutta ve türde varisin ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebileceğini hatırlatmak faydalı olacaktır.

varis tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Varis damarlarda ortaya çıkan yapısal bir hastalıktır. Bu nedenle yapısı bozulan damar kendiliğinden iyileşmez. Mutlaka doktor müdahalesi ile tedavi edilmesi gerekir.  Varis tedavisi kişinin varislerinin yapısına ve ilerleme düzeyine göre kişiye özel olarak planlanmalıdır.

Doğru bir tedavi için doppler ile varisler incelenmeli ve sonrasında tedavi planı oluşturulmalıdır.

Lazer

Lazerle varis tedavisi 2 farklı şekilde uygulanır. Bunlardan ilki kılcal damarlar için etkili olan ve cilt yüzeyinden yapılan lazer uygulamasıdır. Diğeri ise damar içine girilerek yapılan EndoVenoz lazer Ablasyonu yani EVLAdır.

Cilt üzerinden uygulanan lazer tedavisinde exotherme lazer kullanılır. Ve yalnızca kılcal damarların tedavisinde etkilidir. Toplardamar genişlemesinde yüzeysel müdahalelerin etkisi yetersizdir.

Özellikle yüz bölgesinde kılcal damar çatlamasında exotherme lazer tedavisi tercih edilmektedir. Lazer cihazının etkisi sayesinde kılcal damarlar saniyeler içerisinde silgi ile siler gibi tedavi edilebilmektedir.

Orta boy ve büyük boy varislerin tedavisinde ise lazer cihazının katater denen ince başlığı ile damar içine girilir. Daha sonra sorunlu damar baştan sona kadar lazer ışını ile taranarak sorunlu damar tedavi edilir.

Damar içi lazer uygulaması mutlaka ultrason eşliğinde yapılmalıdır. Tedavi için ultrason yardımı ile damarın başlangıç ve bitiş noktası tespit edilir. Cilde minimal bir kesi açılarak damarın içine girilerek tedavi gerçekleştirilir.

Radyofrekans

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Bu özelliği sayesinde yüksek ısı yayabilir. Yüksek ısı yaymasına rağmen istenilen hassaslıkta ayarlanması da mümkündür. Bu özelliği sayesinde tıpkı lazer cihazı gibi hem yüzeysel kılcal damarların tedavisinde hem de damarın içine girilerek büyük ve orta boy varislerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Radyo frekansla kılcal damar tedavisi bacaklarda ve yüz bölgesinde bulunan örümcek ağı görünümlü varislerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Radyo frekans tedavisi sayesinde yoğun kızarıklık ve morluğa neden olan kılcal damarlar ısı etkisi ile kalıcı olarak tedavi edilir.

Oldukça pratik ve etkili bir tedavidir. Ameliyatsız varis tedavi yöntemlerine kombine olarak uygulanmaktadır.

Radyo frekansla varis tedavisi sonrasından hafif kabuklanmalar görülebilir. Bunların daha hızlı geçmesi için yara iyileştirme özellikli kutalin krem kullanılması önerilir. Özellikle yüz bölgesinde hızlı iyileşme sağlar.

Skleroterapi

Skleroterapi ile varis tedavisinde sorunlu damara enjeksiyon yapılarak tedavi gerçekleştirilir. Bu tedavi yönteminde ilaç sıvı halde kullanılır. Skleroterapi klinik ortamında uygulanabilir.

Hiçbir kesi ve dikiş uygulaması yapılmaz. Oldukça pratik bir tedavidir. Varisin yaygınlığına göre 10-30 dk içerisinde uygulanır. Tedavi öncesinde hazırlık gerekmez.

Tedavi sonrasında hasta 10 dakika dinlenme sonrası gündelik hayatına dönebilir. Hastane yatışı gerekmez. Narkoz kullanılmaz. Bu sayede narkozun yan etkiler yaşanmaz.

Tedavi sonrası iz kalmaz, estetik kaygı yaşanmaz. (İyileşme sürecinde geçici morluklar oluşması beklenen bir durumdur. Kişinin bünyesinde göre kısa sürede kendiliğinden geçer)

Küçük ve orta boy varislerde uygulanabilir. Çok ince varislerde ince iğnelerle mikroskleroterapi yöntemi olarak uygulanır.

Köpük Uygulaması

Köpükle varis tedavisinde uygulama skleroterapi ile tamamen aynıdır. Tek fark bu yöntemde ilaç hava ile tepkimeye sokularak köpük formuna getirilir. Bu sayede köpürtülen ilaç kalın ve büyük varislerde sorunlu damarın tüm yüzeylerine etki eder.

İlacın köpürtülmesi sayesinde büyük boyutlu damarlar için çok fazla ilaç kullanımına gerek kalmadan tedavi gerçekleştirilebilir.

Yapıştırma (Zamk)

Ameliyatsız varis tedavi yöntemlerinden birisi de yapıştırma ile varis tedavisidir. Bu yöntemde genişleyen ve yapısı bozulan damara enjeksiyon yöntemi ile tıbbi yapışıtırıcı gönderilir. Bu sayede kirli kan biriken damar yapışır. Varis ve varise bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerin tamamı ortadan kaldırılır.

Tamamen güvenli, yan etkisi ve başarılı bir tedavi yöntemidir. Orta boy ve büyük boy varislerin tedavisinde tercih edilmektedir.

Ameliyat

En bilinen klasik ameliyatlar kapakçık onarımı ve Stripping (Sıyırma) Tekniği ile varis ameliyatıdır.  Klasik varis ameliyatlarında hasta konforu düşük ve iyileşme süreci uzundur. Bu nedenle pek önerilmez. İleri dereceli ve ameliyatsız yöntemlerle uzun seans gerektirecek varislerde ise çağdaş varis ameliyatı olan mikro flebektomi yöntemi tercih edilmektedir.

Varis Kremleri ve İlaçlar

İlaçla varis tedavisi denince akla hap ve kremler gelebilir. Ancak varisin damarın yapısında ortaya çıkan bir sorun olduğu unutulmamalı ve krem, hap gibi damarın yapısına etki edemeyecek yollardan medet umulmamalıdır.

Bacağa yüzeysel olarak uygulanan bir kremin damar kapakçığını tamir etmesi mümkün değildir. Aynı şekilde ağızdan alınacak bir ilacında damarı onarması düşünülemez.

İlaçla varis tedavisinde amaç sorunlu damara ilaç enjeksiyonu yapılarak tedavi sağlanmasıdır. İlaç enjeksiyonu ile varis tedavisi 2 şekilde yapılır. Bunlar skleroterapi ve köpük tedavisidir.

En İyi Varis Tedavisi Hangisi?

Birbirinden farklı ameliyatsız varis tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu kadar farklı yöntemin bulunması hastaların aklına en iyi varis tedavisi hangisidir sorusunun gelmesine neden olabilir.

En iyi varis tedavisi kişinin varislerinin yapısına en uygun olan yöntemdir. Bu nedenle tedavi mutlaka kişiye özel olarak planlanmalıdır.

Doğru tedavi planlaması için ilk olarak doppler yani damar ultrasonu ile sorunlu damarlar incelenmeli ve süreç ona göre planlanmalıdır.

REFERANLAR

  • Yao, P., & Mukhdomi, T. (2020). Varicose Vein Endovenous Laser Therapy.
  • Worthington-Kirsch, R. L. (2005, September). Injection sclerotherapy. In Seminars in interventional radiology (Vol. 22, No. 03, pp. 209-217). Copyright© 2005 by Thieme Medical Publishers, Inc., 333 Seventh Avenue, New York, NY 10001, USA..
  • Lin, F., Zhang, S., Sun, Y., Ren, S., & Liu, P. (2015). The management of varicose veins. International surgery100(1), 185-189.